Piernikowo-orzechowy sernik

Witajcie w Nowym Roku:)

Dziś coś dla amatorów mazistych, smakowych serników. Z całą pewnością nie jest on tak delikatny jak serniki tradycyjne, ale ja właśnie takie lubię najbardziej. Jeśli Wy również, zapraszam do dalszego czytania, a najlepiej do wspólnego pieczenia:)

Sam sernik ma korzenny smak i aromat. Świetnie komponuje się z orzechami wykorzystanymi tutaj aż 3-krotnie: w orzechowym spodzie, kulkach orzechowych w środku sernika i polewie z masła orzechowego.

Kulki orzechowe są wyczuwalne, aczkolwiek mało widoczne. Jeśli chcecie by bardziej odznaczały się one na tle sernika, dodajcie do nich trochę gorzkiego kakao, powinno pomóc;)

Spód:

  • 80 g masła
  • 120 g herbatników
  • 40 g cukru
  • 60 g mielonych orzechów

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 100 g płynnego miodu
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3-5 łyżeczek przyprawy do piernika

Kulki orzechowe:

  • 160 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa orzechowa:

  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka

Herbatniki mielimy na pył, przekładamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, cukier oraz bardzo miękkie (lub roztopione) masło. Wyrabiamy dłońmi aż do osiągnięcia zwartej konsystencji. Powstałą masę ciasteczkowo-orzechową rozprowadzamy na dnie tortownicy (23cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 8-10 minut. Podpieczony spód wyjmujemy, lekko studzimy.

Wszystkie składniki na kulki orzechowe przekładamy do miski i mieszamy. Powinniśmy otrzymać zwartą masę, z której można lepić kulki. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze 1/2 – 1 łyżkę śmietany (byle nie za dużo). Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Do misy miksera dodajemy twaróg, jajka, śmietanę oraz miód (wszystko w temp. pokojowej), miksujemy przez około 1 minutę, aż składniki wstępnie połączą się ze sobą. Następnie dodajemy przesiane składniki suche, a więc cukier, obie mąki i przyprawę korzenną. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

O tym jak sprytnie zrobić to bez bałaganu, możecie obejrzeć na filmie z poradami od Beko:

Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy. Przy krawędziach rozkładamy uformowane kulki orzechowe. Jeśli zostanie nam orzechowej masy, kulki możemy też rozłożyć na środku serniczka. Gdy wszystkie kulki są już rozłożone, przykrywamy je resztą masy sernikowej.

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Gdy się połączą, rozprowadzamy równo na wierzchu sernika. Dowolnie dekorujemy.

#beko #ciastojakzobrazka


Ciasto jak z obrazka


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?