Kulki a’la Rafaello

Któż z nas chociaż raz nie próbował tych kokosowych kulek z migdałem w środku? Przyznam się Wam, że bardzo je lubię. Od jakiegoś czasu jednak już ich nie kupuję, a przygotowuję w domu. Nie jest to może wierna kopia, bo brak im tego chrupiącego wafelka w środku i sama masa też jest ciut inna, ale i tak są przepyszne. Nie ma z nimi dużo pracy, a smakują wyśmienicie.

  • 3 Princessy kokosowe XL
  • 100 g wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 60 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki mleka w proszku, pełnego
  • 3 łyżki kokosowego likieru lub mleka
  • migdały

Wafelki kokosowe rozdrabniamy w malakserze. Łączymy je w misce razem z wiórkami kokosowymi.

W małym rondelku, na niewielkim ogniu, roztapiamy masło. Gdy częściowo się roztopi dodajemy kremówkę. Podgrzewamy całość, aż do całkowitego roztopienia się masła (nie gotujemy). Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się czekolady. Odkładamy do przestudzenia.

Do zimnej masy dodajemy likier (lub mleko) oraz mleko w proszku. Mieszamy rózgą kuchenną, aż do połączenia. Gładką masę przelewamy do miski z pokruszonymi ciasteczkami i kokosem. Mieszamy. Odkładamy na 2 godziny do lodówki (dopiero po tym czasie, gdy masa zastygnie, będzie możliwe lepienie z niej kulek).

Migdały zalewamy w szklance wrzącą wodą. Po około 2-3 minutach wodę wylewamy. Zdejmujemy z migdałów brązową skórkę.

Ze schłodzonej, gęstej masy formujemy niewielkie kulki. W środek każdej z nich wciskamy migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Źródło


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.