Sałatka „puszkowa” z kurczakiem, porem, papryką i serem

Bardzo prosta do przygotowania sałatka. Większość składników wystarczy wyjąć z puszki, do tego dodać upieczoną lub wędzoną pierś kurczaka, plasterki pora, pokrojoną świeżą paprykę oraz kosteczki żółtego sera. Myślę sobie, że dla wzbogacenia smaku, można by dodać jeszcze 2-3 jajka ugotowane na twardo. Niewielki nakład pracy, a efekt bardzo zadowalający:)

  • 1 większa lub 2 mniejsze wędzone piersi kurczaka
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasolki
  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • około 100 g żółtego sera
  • 2-3 duże łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Oczyszczonego pora kroimy na plasterki (białą część). Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Odstawiamy do osączenia. Następnie przekładamy do miski.

Kukurydzę osączamy z zalewy. Ananasa po odsączeniu kroimy na mniejsze części. Fasolkę przepłukujemy na sicie. Wszystkie składniki łączymy w misce.

Wędzoną pierś kurczaka (bez skórki) kroimy w kosteczkę.

Po usunięciu gniazda nasiennego z papryki, kroimy ją w kosteczkę. Ser żółty kroimy w podobną kostkę.

Wszystkie składniki mieszamy razem z kilkoma łyżkami majonezu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.