Makaron z sałatą i orzechami

Makaron z rzymską sałatą i orzechami laskowymi to jeden z moich ulubionych dodatków do mięsa.

W połączeniu z oliwą z orzechów włoskich i prażonymi orzechami laskowymi smakuje wyśmienicie.

Jeśli wykorzystamy orzechy z serii Helio Natura, zaoszczędzi nam to sporo czasu. Orzechy są już bowiem prażone i pozbawione ciemnej skórki. Wystarczy je jedynie pokroić, posypać po makaronie i gotowe.

Pyszne i ekspresowe dwa w jednym.

Zamiast więc obierać i gotować ziemniaki, a następnie wymyślać do nich jakąś sałatkę/surówkę, zróbcie sobie taki właśnie makaron – idealnie skomponuje się np z karkówką lub grillowaną piersią kurczaka.

  • 300 g makaronu (najlepszy będzie taki dosyć „gruby”)
  • 1 sałata rzymska (jeśli macie mini sałatę, można wykorzystać 2)
  • garść lub dwie orzechów laskowych prażonych Helio Natura
  • 2-3 łyżki oliwy z orzechów włoskich
  • około 1/2 – 1 łyżeczki przyprawy w płynie maggi

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Przekładamy do miski.

Sałatę rzymską myjemy, osuszamy. Kroimy na cienkie paseczki. Dodajemy do miski z makaronem.

Całość polewamy oliwą z orzechów włoskich i skrapiamy przyprawą w płynie, mieszamy.

Na samym końcu posypujemy grubo siekanymi orzechami laskowymi.