Wafle z mlekiem w proszku

Wafle te zauroczyły mnie od pierwszego kęsa. Od samego początku byłam do nich wprawdzie pozytywnie nastawiona, gdyż uwielbiam blok czekoladowy, z którym dostrzegłam pewne podobieństwa i faktycznie nie zawiodłam się. Od czasu, gdy przygotowałam je po raz pierwszy, zawsze z chęcią do nich wracam.

Wychodzą wspaniałe:) mięciutkie i delikatne, z wyczuwalną nutą mleka w proszku oraz orzechów.

Ja wafle przygotowałam i  z wykorzystaniem gorzkiej (wówczas nie zrobiłam zdjęcia) i mlecznej czekolady. Zdradzę Wam, że wersja z gorzką czekoladą bardziej  przypadła mi do gustu zarówno smakowo, jak i wizualnie (masa wychodzi ciemniejsza) i taką wersję polecam Wam:)

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 50 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną)
  • ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u  mnie włoskie)
  • ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników
  • 2 wafle

Do większego rondelka o grubym dnie wkładamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Nie gotujemy.

Gdy masło się roztopi, a cukier rozpuści, zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy aż się roztopi. Odkładamy do przestudzenia

Do zimnej masy dodajemy w kilku partiach mleko w proszku, za każdym razem dobrze mieszając. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy oraz herbatniki i mieszamy do połączenia.

Przygotowaną masę wykładamy na wafel zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Źródło