Kurczak pieczony na ryżu

Niedawno wpadł mi w oczy przepis na pałki kurczaka pieczone na ryżu. Obiad, który praktycznie robi się sam. Jedyne czego od nas wymaga, to podsmażenia pałek, pokrojenia cebuli i ułożenia wszystkiego w naczyniu. A jeśli do tego podamy wszystko np z piklami ze słoika, to zyskujemy trochę czasu na coś innego. Pisałam już, że do tego świetnie smakuje? Nie? A to przecież najważniejsze:)

    • 10 podudzi z kurczaka
    • 4 woreczki ryżu
    • 3-4 cebule
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki oleju do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 1200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki masła (ok. 70g)
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu (dałam łagodny, bo taki wolimy)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku (lub tylko szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz, sól do smaku (najlepiej świeżo mielone i dość sporo)

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kurczaka posypujemy słodką papryką, solą oraz pieprzem. Dokładnie nacieramy każdą pałkę, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano.

Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie podsmażone pałki kurczaka.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą składniki zalewy, a więc wrzącą wodę, masło, ketchup oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie, po czym gorącą zalewę przelewamy do naczynia z ryżem i kurczakiem.

Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 70-80 minut (lub krócej, jeśli zmniejszamy porcję). Pieczemy do momentu, aż ryż wchłonie całą zalewę, a kurczak ładnie się zarumieni.

Uwagi: Ja przygotowałam danie z podwójnej porcji i taką ilość podałam w przepisie. Myślę też, że jest to odpowiednia ilość „imprezowa”;) choć oczywiście wiele zależy od ilości uczestników;)

Jeśli to dla Was za dużo, wystarczy zmniejszyć ilość wszystkich składników o połowę.

Wykorzystałam 4 woreczki ryżu, ale spokojnie wystarczyłyby 3, co za tym idzie należałoby zmniejszyć ilość zalewy do niespełna 1 l wrzątku.

Tutaj przed wstawieniem do piekarnika
A tutaj już po zapieczeniu 🙂

 

Źródło