Sałatka z gruszką i serem Lazur

Pamiętam doskonale, że pierwszy raz spróbowałam tej sałatki na 18-tce mojego kuzyna. Mimo iż stół był suto zastawiony, to właśnie ta sałatka skradła me serce. Zjadłam jej wówczas nieprzyzwoitą ilość. I choć było to kilka lat temu, do tej pory często wracam do niej z przyjemnością. Sałatka jest pyszna, choć o jej powodzeniu stanowią gruszki – nie mogą być ani twarde, ani zbyt mocno dojrzałe.

  • mix sałat
  • 2 gruszki (polecam konferencje)
  • 1 op. sera Lazur błękitny
  • opcjonalnie garść orzechów włoskich
  • ok. 1/2 szkl. oliwy z oliwek (lub oleju tłoczonego na zimno)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki maggi
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka gorącej wody

Mix sałat przekładamy do miski. Dodajemy obraną ze skórki, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę oraz pokrojony w kostkę ser Lazur. Opcjonalnie możemy posypać sałatkę posiekanymi orzechami.

W szklance mieszamy oliwę, ocet jabłkowy, miód, maggi oraz gorącą wodę. Doprawiamy to odrobiną soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy. Zalewamy sałatkę chwilę przed podaniem.


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?