Makaron ze szpinakiem i białą fasolą w pomidorowym sosie

Niejednokrotnie pisałam na blogu, że jestem zadeklarowaną fanką makaronu:) Kiedy więc w ramach współpracy z firmą JAMAR zastanawiałam się czy puszkę fasoli Piękny Jaś zużyć do zupy, do pasty na chleb, albo makaronu… decyzję podjęłam niemal błyskawicznie;) Dodałam mielone mięso drobiowe, świeży szpinak, pomidory w puszce oraz bardziej wyraziste dodatki, takie jak oliwki i suszone pomidory. Nam smakowało:)

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • puszka fasoli PIĘKNY JAŚ JAMAR
  • puszka pomidorów krojonych
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 szkl. tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • kilka suszonych pomidorów
  • pokrojone czarne oliwki – ilość wg uznania

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodyżki.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Następnie dodajemy mielone mięso. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory z puszki oraz osączoną z zalewy, przepłukaną białą fasolę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy razem około 5-7 minut, aż do odparowania nadmiaru płynu.

Następnie na patelnię dodajemy szpinak. Mieszamy do czasu, aż  lekko „zwiędnie”. Dodajemy również pokrojone na mniejsze części suszone pomidory oraz oliwki.

Zawartość patelni mieszamy z makaronem. Na koniec posypujemy tartym parmezanem.