Sałata lodowa z pomidorkami i mozzarellą

Prawdziwy sałatkowy Hit ostatnich lat;) Świetna na imprezy, świetna na co dzień. Ten dodatek do mięsa jest chyba jednym z najczęściej przyrządzanych surówek u mnie w domu. Lubimy go wszyscy… no, bo czego tu nie lubić?;) Sałata lodowa, do tego pomidorki koktajlowe, lub cząstki zwykłych pomidorów, mini kulki mozzarelli oraz obowiązkowo sos czosnkowy. Pycha;)

  • 1 główka sałaty lodowej
  • około 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 op. mini kulek mozzarelli (lub 1 większa kulka mozzarelli sałatkowej w zalewie)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sałatę rwiemy na mniejsze części. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub na połówki (wg uznania). Przekładamy do miski. Dodajemy kulki mozzarelli (w całości lub przekrojone na pół).

W garnuszku łączymy majonez z jogurtem greckim. Dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz odrobiną ziół prowansalskich. Mieszamy. Sosem polewamy sałatę.


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.