Pierogi z serowo-piernikowym nadzieniem

Dosłownie rzutem na taśmę dodaję przepis do Piernikowego Konkursu  – szczegóły znajdziecie na stronie http://konkurs.kopernik.com.pl/

Pierogi z serem lubię bardzo. Ale od dziś zdecydowanie bardziej lubię pierogi z serem z dodatkiem pokruszonych pierniczków:)

Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście pierogów w takim wydaniu, gorąco Was do tego zachęcam.

#przepisnakopernika

Ciasto na pierogi:

  • około 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. letniej wody
  • 1/4 szkl. gorącego mleka
  • szczypta cynamonu
  • sól

Dodatkowo:

  • 350-400 g gęstego twarogu sernikowego (ja wykorzystałam z wiaderka)
  • 1/3 szkl. kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • pierniczki Katarzynki – 4 sztuki
  • około 150 g jogurtu greckiego
  • miód, cukier puder lub cukier wanilinowy do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

 

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz około 1/2 łyżeczki soli. Na środku robimy wgłębienie, do którego cienkim strumieniem wlewamy mleko. Za pomocą drewnianej łyżki, okrężnymi ruchami, zagarniamy mąkę do środka. Następnie dodajemy „rozbełtane” jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto aż do utworzenia masy o jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy na blat i przykrywamy miską lub ściereczką na czas przygotowania nadzienia.

Twaróg (jeśli nie jest gładki przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę lub praskę) miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem oraz kremówką. Pierniczki trzemy na tarce, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy.

Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki, przekładamy ciasto i wałkujemy dość cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na środku każdego umieszczamy nadzienie. Zlepiamy.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy pod przykryciem przez około 3-4 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię (czas gotowania może się minimalnie wydłużyć jeśli mamy grubsze ciasto). Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Jogurt grecki lub kwaśną śmietanę łączymy z cynamonem i cytrynowym sokiem. Dosładzamy do smaku miodem, cukrem pudrem lub cukrem wanilinowym. Podajemy z pierogami.

Dodatkowe dwa pierniczki również możemy zetrzeć na tarce i posypać nimi pierogi po wierzchu.


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?