Jagodowa rozkosz

Czyż sama nazwa nie brzmi już zachęcająco? Ja skusiłam się na to ciasto i zrobiłam je w wersji jagodowej. Można również wykorzystać borówki amerykańskie, jednak kolor masy będzie wówczas nieco mniej wyrazisty.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 40 g startej mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju

Masa jagodowa:

  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 250 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 150 g jagód
  • 2 łyżeczki żelatyny

Masa śmietanowa:

  • 1 szkl. śmietany 30%
  • 1 śnieżka
  • 125 g mascarpone

Dodatkowo:

  • starta czekolada do dekoracji

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Wlewamy olej. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz startą czekoladę mieszamy i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wylewamy do blaszki (21x21cm ewentualnie 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.

Jagody blendujemy na mus. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia!) w kuchence mikrofalowej.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Do jednolitej masy dodajemy mus jagodowy, miksujemy do połączenia. Jedną/dwie łyżki masy łączymy z żelatyną (w razie gdyby po dodaniu utworzyły się „grudki” należy ponownie krótko podgrzać żelatynę), mieszamy energicznie, po czym tak rozrobioną żelatynę łączymy z resztą masy . Masę wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, przykrywamy drugim plackiem.

Składniki na masę śmietanową miksujemy ze sobą, aż do utworzenia się gęstego kremu. Wykładamy go na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Źródło

14 myśli do „Jagodowa rozkosz”

  1. Witam, co można dodać do masy jagodowej zamiast żelatyny? Jest możliwość, aby ją całkowicie pominąć?

    1. Zawsze do tego typu mas używam żelatyny. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to serek homogenizowany zastąpić gęstszym serkiem mascarpone. Ewentualnie można spróbować do miękkiego masła dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Tylko tak jak pisałam, ja tak nie robiłam-zawsze z żelatyną:) Nie pamiętam już dobrze konsystencji masy, ale wydaje mi się, że przy całkowitym pominięciu zagęstnika może być zbyt rzadka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.