Rollsy z kurczakiem

Fajna przekąska, do zrobienia w dość krótkim czasie. Poniżej przedstawiam Wam podstawową wersję, którą można śmiało wzbogacać o inne dodatki, choć tej najprostszej wg mnie niczego nie brakuje;)

  • ciasto francuskie
  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • papryka mielona słodka
  • szczypta papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • ziarna sezamu

Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kurczaka kroimy na cienkie płaty. W razie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem.

Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry.

Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 30-35 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy z sosem czosnkowym.