Roszponka, rzepa i rzodkiewki

Bardzo dobre połączenie smakowe. Nawet bardzo, bardzo dobre. Podałam do obiadu i nie mogłam przestać się zachwycać. Zachwycałam się tak mocno, że ze smakiem spałaszowałam jeszcze na kolację;) Roszponka i sałata rzymska podane w towarzystwie pokrojonej w paseczki rzepy i rzodkiewek, a wszystko to polane sosem jogurtowo-majonezowym o wyraźnym cytrynowym posmaku. Jako dodatek podałam chipsy parmezanowe, ale nie jest to konieczne. Niby proste, a wyszło bardzo fajnie, bardzo lekko, bardzo warzywnie.

A jeśli spodobała Wam się ta sałatka, odsyłam Was również do TEJ, bardzo podobnej i „chrupiącej” sałatki:)

roszponkarzeparzodkiew4

  • 1 duży pęczek rzodkiewek
  • 1 rzepa
  • 1 sałata rzymska
  • 2-3 garści roszponki
  • 1 szkl. jogurtu (u mnie grecki)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Umytą roszponkę łączymy razem z porwaną na mniejsze kawałeczki sałatą rzymską. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Rzepę obieramy ze skórki, kroimy na paseczki. Warzywa mieszamy ze sobą.

Jogurt łączymy z majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny solą, pieprzem oraz cukrem. Przygotowanym sosem polewamy warzywa.

Aby wykonać krążki parmezanowe, należy starty drobno ser uformować na blaszce do pieczenia w kopczyk, lekko go spłaszczyć i włożyć na około 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

roszponkarzeparzodkiew6

roszponkarzeparzodkiew5

roszponkarzeparzodkiew7