Makaron ze szpinakiem

Rewelacyjne, choć bardzo proste danie obiadowe.

Ilość czosnku można dostosować do osobistych preferencji. Ja, choć jestem wyznawczynią, że czosnek i szpinak zawsze powinny iść w parze, osobiście w tym daniu wolę gdy czosnek nie jest zbyt mocno dominujący.

W daniu równie dobrze sprawdzą się pokrojone na paseczki suszone pomidory.

Przepis dodaję również do kategorii „Bez mięsa”, bo gdy zrezygnujemy z szynki/boczku otrzymamy pyszne danie jarskie:)

  • 500 g makaronu
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania)
  • 2 duże cebule
  • 200 g szynki wędzonej lub boczku
  • 100 g serka topionego
  • 250 g śmietany kremówki

Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.

Plasterki szynki/boczku kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając szynkę/boczek i smażymy jeszcze chwilę. Odkładamy.

Na patelni podgrzewamy szpinak. Dodajemy podsmażone cebule z szynką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietanę, oraz dodajemy pokrojony serek topiony (równie dobrze sprawdza się serek topiony z pojemniczka). Podgrzewamy do czasu, aż serek sie roztopi. Nie gotujemy. Gotowy sos mieszamy z odcedzonym makaronem.

 

8 thoughts on “Makaron ze szpinakiem”

    1. Dokładnie tak:) W lecie świetnie się sprawdza, bo jest szybki do zrobienia i nie trzeba długo stać przy piecu, natomiast fantastycznie sprawdza się też i smakuje zimą:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.