Sałatka z ziemniakami, szparagami, jajkami, sałatą i tuńczykiem

Po raz pierwszy przygotowałam tą sałatkę w zeszłym roku. Wtedy też po raz pierwszy jadłam szparagi i odkryłam, że bardzo je lubię;) Dzięki tej sałatce zaczęłam też szukać innych przepisów na dania ze szparagami i tak też wpadłam na ten przepis. Mam więc do niej duży sentyment, dlatego i w tym roku nie mogło jej zabraknąć na moim stole. Sprawdziła się świetnie w roli sałatki kolacyjnej. Jest bardzo smaczna, lekko ostrawa za sprawą dressingu i bardzo wiosenna.

  • 6-8 małych ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów
  • około 150 g tuńczyka w oliwie (polecam taki w słoiczku)
  • 4 jajka
  • sałata rzymska lub strzępiasta

Sos:

  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
  • 2 łyżeczki wody
  • sól, pieprz, cukier

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze części.

Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki (ja szparagi czasami obieram). Tuż pod główkami obwiązujemy je sznurkiem i wkładamy do osolonego wrzątku (główki powinny wystawać poza poziom wody). Gotujemy w pozycji pionowej przez około 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą. Następnie kroimy ukośnie na mniejsze kawałki (na 3 części).

Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu kroimy je na ćwiartki.

Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy do niej również ziemniaki, szparagi, jajka oraz osączonego z oliwy i rozdrobnionego na mniejsze części tuńczyka.

Składniki na sos przelewamy do garnuszka i chwilę ubijamy trzepaczką. Polewamy sałatkę, mieszamy delikatnie.