Sałata masłowa słodko-kwaśna

Smaczny i szybki dodatek do obiadu. Dla mnie to punkt obowiązkowy wiosennych surówek.

 

  • 1 sałata masłowa
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • sól

Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski.

Oczyszczone rzodkiewki kroimy na półplasterki lub na ćwiartki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Śmietanę łączymy z jogurtem, miodem oraz sokiem z cytryny (ilość dostosowujemy do własnych preferencji – ja wykorzystałam „na oko” jedną łyżkę. „Na oko”, bo wyciskałam bezpośrednio do kubeczka i po prostu próbowałam, czy smak już mi odpowiada). Doprawiamy do smaku szczyptą soli.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Podajemy od razu.