Omlet bananowy

Nie ma wdzięczniejszego widoku dla mamy dziecka-niejadka, niż ten gdy zajada ono coś ze smakiem i prosi o dokładkę. Tak zwykle jest w przypadku omleta bananowego. Ostatnio to taki mój pewniak śniadaniowy. Kiedy podaję omlet, śniadanie jest zjedzone bez marudzenia:) A i ja póki co nie znudziłam się nim i mam ochotę na jeszcze … następnego dnia, i następnego;) dlatego… Polecam.

  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • odrobina miodu

Do garnuszka wbijamy jajka, dodajemy połamanego na kawałki banana oraz mąkę i sól. Wszystko dokładnie miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i wylewamy masę (możemy zrobić jeden większy omlet, lub dwa małe). Smażymy pod przykryciem do czasu, aż jajka się zetną. Po tym czasie przewracamy omlet  na drugą stronę i dosmażamy 1-2 minutki. Drugiego banana kroimy na plasterki i wykładamy na delikatnie posmarowany miodem omlecik.

Wysmakowane śniadania