Duszona marchewka z cynamonem

Bardzo lubię w sobie tą ciekawość nowych smaków. Bez niej z pewnością nie poznałabym wielu niekonwencjonalnych połączeń. Na przykład taka maślana marchewka… kto by pomyślał, że z dodatkiem cynamonu będzie smakowała tak dobrze:) Przepis na nią wypatrzyłam w dodatku ze Świata Kobiety z 2012 roku i od tego czasu raz na jakiś czas przygotowuję ją, najczęściej do ryby, bo do niej najbardziej pasuje mi ten słodko-cynamonowy marchewkowy dodatek. Polecam.

  • 600g marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 laski cynamonu
  • szczypta cynamonu do posypania
  • sól, pieprz do smaku

Obrane ze skórki marchewki kroimy na ukośne plasterki. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Dodajemy oba cukry oraz laski cynamonu i mieszamy do momentu skarmelizowania się cukru. Następnie całość zalewamy około 150 ml wody i dusimy do miękkości. Mieszamy co jakiś czas, by marchewki nie przypalić. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy szczyptą mielonego cynamonu.


Warzywa korzeniowe 2017


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim