Sos pieczarkowy

Jeden z moich ulubionych sosów. Idealnie sprawdza się do różnego rodzaju mięs, klusek śląskich czy kotletów ryżowych. Fajnie smakuje też z makaronem. Przepis bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

  • ok 400-500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1-1,5 szkl. śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie kilka kropel przyprawy w płynie
  • około 1 łyżka mąki

Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki (jeśli są małe wystarczy na plasterki). Cebulę kroimy w drobną kostkę.

W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła z dodatkiem 1 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Podsmażamy do momentu aż cała woda, którą puszczą grzyby odparuje. Następnie wlewamy śmietankę (gdy przygotowuję sos do makaronu czasami do podsmażonych wstępnie pieczarek dodaję też około 1 szkl. bulionu, a na sam koniec zabielam 1/2 szkl. śmietanki). Doprawiamy solą, pieprzem oraz niewielką ilością słodkiej papryki. Gotujemy do czasu aż sos się zredukuje. W razie potrzeby możemy go zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w około 1/4 szklanki zimnej wody. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę.