Trufelki Lusette

To już trzecia i ostatnia propozycja w ramach akcji Lusette Inspiruje. Jako, że moje dwa poprzednie pomysły były nieco czasochłonne, tym razem postawiłam na prostotę. Trufelki. Któż z nas ich nie lubi? Robi się je błyskawicznie i stanowią świetną słodką przekąskę.

  • 250 g serka mascarpone
  • 65 g białej czekolady
  • 1/2 szkl. mielonych migdałów
  • 2 wafelki Lusette
  • 1 łyżka mleka w proszku – opcjonalnie
  • 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (suszonej)
  • Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Wafelki siekamy drobniutko (można zmielić na pył, ale wg mnie małe kawałeczki są lepsze).

Serek mascarpone przekładamy do miseczki. Miksujemy krótko, około 4-5 sekund. Dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia.

Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą. Przechowujemy w lodówce.


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette