Piernikowa rolada z marcepanowym kremem

Jeśli zalega Wam gdzieś jeszcze marcepanowa masa, to zapraszam po przepis na pyszną roladę. Ciasto biszkoptowe z dodatkiem przyprawy korzennej nie wyrosło mi co prawda tak jakbym oczekiwała, ale niczego to nie zmieniło, rolada wyszła wspaniała. Myślę sobie po cichutku, że to jednak krem zawojował serca domowników;)

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g marcepanu
  • kilka łyżek wrzątku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Do nasączenia:

  • 10-12 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy jeszcze chwilę. W 2-3 partiach przesypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Przygotowaną masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę piekarnikową i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną, bawełnianą ściereczkę, papierem do góry. Papier ostrożnie zdejmujemy, a biszkopt razem ze ściereczką rolujemy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Marcepan przekładamy na talerzyk, zalewamy sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wrzątku, a następnie rozgniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany marcepan dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy.
Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce.

Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy w rondelku i kładziemy na inny garnek wypełniony do 1/4 objętości lekko gotującą się wodą).

Źródło