Ciasto pijak

Dziś proponuję pyszne ciasto „nakrapiane” rumem. Ilość alkoholu zależy tylko i wyłącznie od Was. Osobiście doskonale pamiętam, że gdy lata temu robiła go moja Mama, rumu nie żałowała;) Samo ciasto jest bardzo podzielne i bardzo dobre. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru drobnego
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju

Placek makowo-kokosowy:

  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 150 g kokosu
  • 150 g maku
  • 1 łyżka mąki

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 200 g masła
  • ok 1/2 szkl. skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3/4 szkl. rodzynek (namoczonych w rumie)
  • rum

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy (najlepiej 100%)
  • op. okrągłych biszkoptów
  • 100 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej
  • 5-6 łyżek śmietanki 30 %

Dzień wcześniej namaczamy rodzynki w rumie – zostawiamy je na całą noc.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około 25-30 minut – pilnujemy by nie spiekło się zbyt mocno).

Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę doprowadzamy do wrzenia razem z cukrem i cukrami wanilinowymi. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, budyniem oraz mąkami, tak długo by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko – chwilę gotujemy, stale mieszając, do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Na koniec dodajemy osączone z rumu rodzynki (trochę rumu można jeszcze wlać do masy) oraz skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką.

Składanie:  Na biszkopcie rozprowadzamy równą warstwą dżem, przykrywamy ciastem makowo-kokosowym. Następnie wykładamy krem, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy ok. 1/2 szklanki rumu, namaczamy biszopty z obu stron i układamy na kremie jeden obok drugiego. Połamaną na kawałki czekoladę razem z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie robimy na biszkoptach esy-floresy.


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?