Wiśniowo-bananowa babka bez cukru

Kiedy w numerze 3/2016 magazynu PYSZNE zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że prędzej lub później będę musiała go wypróbować. Babka, która nie ma w sobie gram cukru, całą słodycz zawdzięcza bananom i syropowi z agawy. Konsystencję określiłabym raczej jako ciężką, lekko mazistą, wilgotną. Z pewnością jest to ciekawa propozycja połączenia bananów i wiśni, które uwielbiam.

wisniowo-bananowababka

  • 175 g miękkiego masła
  • 275 g mąki
  • 400 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 3 duże banany (ok. 450 g)
  • 4 jajka
  • 100 g syropu z agawy + 3 łyżki
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka philadelphia
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kakao

Jeżeli używamy wiśni mrożonych, wyciągamy je  wcześniej celem rozmrożenia. Świeże wiśnie myjemy, pozbawiamy pestek, osuszamy. Banany zgniatamy widelcem, lub blendujemy.

W misie miksera umieszczamy masło i ucieramy z dodatkiem syropu z agawy do białości. Gdy masło stanie się puszyste dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem jeszcze chwilę miksując. Następnie dodajemy mus bananowy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła na przemian z kremówką. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, którą delikatnie łączymy z utartą masą. Na koniec wrzucamy wiśnie (można je wcześniej lekko oprószyć kaszą manną). Tak przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i pieczemy około 1 godziny w temp. 175 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem – jeśli wyjęty patyczek jest „suchy” babka jest już upieczona.

Serek philadelphia przekładamy do miseczki, łączymy z mlekiem oraz 3 łyżkami syropu z agawy i tak powstałą masą polewamy lekko przestudzoną babkę. Wierzch posypujemy kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.