Placuszki z płatkami owsianymi

U mnie w domu wszyscy dobrze już wiedzą, że UWIELBIAM wszelkiego rodzaju placuszki/racuszki  i pomimo, iż wiem, że smażone najzdrowszym nie jest, nic na to poradzić nie mogę – nie potrafię przejść obojętnie obok przepisów na różne placki, nie wypróbowawszy ich. Ten znaleziony na Kwestii Smaku jest po prostu genialny. Placki wychodzą delikatne, puszyste, wyjątkowe. A co najistotniejsze, nie jest to tylko moja opinia – plackoholika, ale wszystkich domowników, których uraczyłam tym specjałem. Polecam.

placuszkizplatkamiowsianymi2

  •  1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 szkl. jogurtu greckiego, naturalnego lub maślanki (ja z braku odpowiednich składników użyłam 1 szkl. jogurtu greckiego razem z 1 szkl. kwaśnej śmietany i wyszło pysznie)

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do całkowitego połączenia. Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym oleju (pełna łyżka ciasta na jeden placuszek). I Gotowe.

Można podać z syropem klonowym, lub miodem, ale i bez dodatków smakują wybornie.

placuszkizplatkamiowianymi1