Rolada piwna z marmoladą

Były już ryby i warzywa smażone w cieście piwnym, zupa piwna, mięsa z dodatkiem tego trunku, więc dlaczego by nie spróbować wykorzystać piwa w deserze?
Jeśli obawiacie się, że ciasto przejdzie zbyt mocno smakiem piwa, to muszę zapewnić, że jest praktycznie niewyczuwalne. Zresztą, spróbujcie sami

roladapiwna1

  • 250 g mąki
  • 100 ml jasnego piwa
  • szczypta soli
  • 120 g margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • budyń waniliowy w proszku
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 500 g twarogu
  • dżem z czarnej porzeczki

Do przesianej z solą mąki dodajemy startą lub pokrojoną margarynę. Formujemy kopczyk, w środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy piwo. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka i chłodzimy ok godziny w lodówce.

Do misy miksera wkładamy ser, oba cukry, proszek budyniowy i 1 całe jajko. Całość ucieramy tylko do połączenia się składników.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (dzięki temu zabiegowi łatwiej nam będzie przenieść roladę na blachę, jak też formować kształt prostokąta).
Na środku placków wykładamy po 1/2 masy serowej, na to wykładamy dżem. Brzegi każdego placka nacinamy na ok 2 cm paski. Pojedyncze paski przekładamy naprzemiennie przez nadzienie (raz pasek z lewej, raz z prawej strony, całość łączymy na środku). Ważne jest by obie strony pasków lekko docisnąć do siebie, by w trakcie pieczenia rolada nam się nie rozwarstwiła.
Teraz wystarczy tylko całość posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 50 minut w 160-170 st.

roladapiwna2