Puree z dyni

Bardzo proste, bardzo szybkie (nie licząc pieczenia) puree z dyni, które możemy wykorzystać do dań wytrawnych, jak i wypieków na słodko.

około 1,5 kg dyni

Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy ją na mniejsze kawałki (hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, z innych odmian ją usuwam). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około godzinę do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni (do czasu aż dynia zmięknie. Różne odmiany jak i wielkość kawałków mają wpływ na czas pieczenia. Pod koniec należy go kontrolować. Widelec wbity w dynię musi lekko w nią wejść).

Odstawiamy do przestudzenia. Miksujemy za gładkie puree.

Tutaj z innego rodzaju dyni (dynia hokkaido): kolor wyszedł intensywniejszy i konsystencja jest nieco gęściejsza.


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?