Puree z dyni

Bardzo proste, bardzo szybkie (nie licząc pieczenia) puree z dyni, które możemy wykorzystać do dań wytrawnych, jak i wypieków na słodko.

  • 1 dynia

Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy na kawałki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, skórką do dołu. Wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (różne odmiany jak i wielkość kawałków mają wpływ na czas pieczenia. Pod koniec należy go kontrolować. Widelec wbity w dynię musi lekko w nią wejść).

Odstawiamy do przestudzenia. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Miksujemy na gładkie puree.

W przypadku dyni hokkaido, która jest dosyć gęsta, można do puree dodać 1-2 łyżki mleka.

Poniżej puree z innego rodzaju dyni (dynia hokkaido): kolor wyszedł intensywniejszy i konsystencja jest nieco gęstsza.