Sałatka z zupek chińskich

Sałatka na bazie chińskich zupek jest znana nie od dziś. Przyznam się, że zawsze gdy najdzie mnie ochota na zrobienie jej, prawdziwe katusze przeżywam w sklepie… jakbym kupowała coś conajmniej zakazanego;) i nie, nie chodzi o to, że skład jest mocno chemiczny – wiem, że użycie jakiegoś produktu raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi, bardziej jednak „martwi” mnie iż ktoś pomyśli, że nie potrafię gotować i mężowi na obiad zupki chińskie podaję;) Ale wracając do samej sałatki, próbowałam już wielu kombinacji smakowych i muszę przyznać, że ta pasuje mi najbardziej. Gdy chcę ją podać na jakieś spotkanie rodzinne, przygotowuję ją dzień wcześniej, gdyż pełni smaku nabiera właśnie następnego dnia po przygotowaniu.

salatkazzupekch1

  • 3 zupki chińskie (2 łagodne i 1ostra)
  • filet z kurczaka (około 400-500 g)
  • papryka czerwona
  • 5-6 kiszonych ogórków (robiłam też z korniszonami, wówczas dawałam prawie wszystkie ze słoika)
  • por
  • 6 jajek, ugotowanych na twardo
  • puszka kukurydzy
  • średni słoiczek majonezu
  • curry
  • sól, pieprz

Do dużej miski wkruszamy makaron z zupek chińskich. Dodajemy kilka łyżek majonezu (3-4), mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Umytego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka mieszamy z curry i przyprawami z zupek (można również użyć dowolnych przypraw, np do gyrosa czy innych ulubionych). Smażymy na rozgrzanym oleju, studzimy. Ugotowane, obrane jajka, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Pora kroimy na półplasterki, przelewamy wrzątkiem i po odsączeniu dodajemy do miski. Kukurydzę odsączamy z zalewy, łączymy z pozostałymi składnikami. Na końcu dodajemy przestudzone mięso. Resztę majonezu doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z sałatką. Odkładamy do lodówki, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.

salatkazzupekch3

 

salatkazzupekch2