Orzechowiec z kremem grysikowym

Ciasta z dodatkiem orzechów zawsze cieszyły się w moim domu dużą popularnością. Nie ma się zresztą co dziwić, uważam, że ten dodatek jest wyjątkowy, dlatego zawsze z chęcią sięgam po przepisy z ich „udziałem”.

orzechowieczmasagrysikowa1

Ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 300 g cukru pudru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • cukier waniliowy
  • 30 g proszku do pieczenia

Krem grysikowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 2 1/2 łyżki mąki pszennej
  • laska wanilii
  • 300 g masła
  • 3-4 łyżki masy kajmakowej

Polewa z mlecznej czekolady:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 g masła

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 40 g masła

Zmielone orzechy wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i przez chwilę prażyć często mieszając (uważać by nie przypalić, gdyż będą gorzkie). Przesypać do miseczki, w celu przestudzenia.

Masło utrzeć do białości, stopniowo dodając do niego cukier puder oraz cukier waniliowy. Do utartego masła, dodawać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodać uprażone i wystudzone orzechy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na zmianę ze śmietaną. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą zapomocą szpatułki (najlepiej w dwóch porcjach). Ciasto przelać do formy i piec około godziny w 180 stopniach.

Z mleka odlać 1/3 szklanki, i dodać do niego żółtka, cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować wraz z ziarenkami wanilii i wyłuskaną laską. Po zagotowaniu laskę wyciągnąć, a do mleka wsypać kaszę mannę, zamieszać i pogotować chwilkę na wolnym ogniu. Następnie wlać masę żółtkową i intensywnie mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Wystudzić.

Masło utrzec na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń grysikowy. Połowę jednolitego kremu odłożyć, a do pozostałej dodać  kajmak i zmiksować do połączenia.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 placki. Układać warstwy: placek, krem kajmakowy, placek, krem biały, placek.

Mleczną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Wylać na placek i równo rozprowadzić. Czekoladę białą rozpuścić jak mleczną i wyłożyć na polewę mleczną robiąc kleksy i za pomocą patyczka robić „esy-floresy”.

orzechowieczkrememgrysikowym2

Źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.