Chipsy z jarmużu

Przepis znalazłam na opakowaniu pakowanego, umytego już jarmużu. Cóż to za twór, pomyślałam. A, że lubię nowości, postanowiłam spróbować. Efekt okazał się zdumiewający. I choć pierwszą porcję z własnej winy przesoliłam, to kolejne wychodziły już perfekcyjne. Świetna zdrowa przekąska, do tego szybka w przygotowaniu.

chipsyzjarmuzu1

  • liście jarmużu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 1 płaskiej łyżeczki soli (lepiej dać mniej, a dosolić w razie potrzeby już gotowe chipsy)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry

Liście rwiemy na mniejsze kawałki (generalnie lepiej by były mniej więcej jednakowej wielkości, wówczas nie zdaży się, że część będzie spalona, a część „surowa”). Usuwamy grubsze łodyżki. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę razem z przyprawami. Dodajemy jarmuż i dokładnie mieszamy, by obtoczyć liście przyprawami.

Rozkładamy równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Proponuję jednak co jakiś czas sprawdzać, bo zauważyłam, że dużo zależy od samego jarmużu. Chodzi nam o usyzkanie efektu chrupkości, wówczas jest idealny. Uważajmy jednak, by liści nie spalić.