Kurczak z makaronem – cytrynowy duet

Dzisiejsza propozycja, to pachnący kolendrą kurczak, z makaronem gotowanym z dodatkiem jakże zdrowej kurkumy oraz pysznym cytrynowo-kokosowym sosem. Danie jest smaczne i przygotowuje się dość szybko, co stanowi jego kolejny atut.

  • 350g dowolnego makaronu
  • 2-3 duże piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • mniejszy kawałek imbiru ( ok 10 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml bulionu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • kurkuma
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek kolendry

Wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem cytrynę ocieramy ze skórki, wyciskamy sok.

Makaron gotujemy na al dente we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, szczypty kurkumy oraz skórki i połowy soku z cytryny. Odcedzamy.

Czosnek oraz imbir drobno siekamy.

Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu, nacieramy nimi oczyszczone piersi kurczaka.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso z obu stron. Pod koniec dodajemy czosnek z imbirem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Oprószamy łyżką mąki i krótko zasmażamy. Następnie podlewamy bulionem, mleczkiem kokosowym oraz śmietanką. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do lekkiego zgęstnienia sosu.

Mięso wyjmujemy z sosu, kroimy je na plasterki. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałym sokiem z cytryny. Dodajemy do niego makaron, mieszamy.

Makaron podajemy z sosem oraz mięsem, całość posypujemy posiekaną kolendrą.